De zoetste blog van Vlaanderen

Krentenbrood

Iedereen kent het wel: krentenbrood. Velen kennen het misschien beter onder de naam “paasbrood”. Vooral tijdens deze periode kun je het bij heel wat bakkers kopen, maar je kan het natuurlijk ook gewoon zelf maken. Het is vaak niet alleen lekkerder, maar ook een stuk goedkoper. Hieronder alvast het recept voor je zelf gemaakte paasbrood of krentenbrood voor vier personen.

Dit heb je nodig:

250 gram rozijnen

175 gram krenten

1 mix voor witbrood

125 ml lauw water

125 ml melk

30 gram boter

Zest van 2 sinaasappels

1 theelepel kaneel

2 zakjes vanillesuiker

100 gram amandelen (hak deze grof)

Zo ga je te werk:

Neem de rozijnen en de krenten en week ze in het lauwe water. Meng vervolgens de broodmix met het water, de lauwe melk, kaneel, boter en suiker. Het geheel kneed je samen tot het deeg. Leg het deeg gedurende 10 minuten in een kom op een warme plaat om te rijzen. Kneed er nadien de rozijnen, de krenten en de amandelen door, om het deeg vervolgens te verdelen in de broodvorm die met boter ingesmeerd is. Laat het deeg nu ongeveer een uur op een warme plaats rijzen om het nadien in te smeren met water. Eenmaal bestreken met water kun je het deeg in het midden van de oven leggen en het ongeveer 45 laten garen. Als het brood klaar is kun je er wat gesmolten boter overheen doen.



Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *