De zoetste blog van Vlaanderen

Drie typische Turkse gerechten

Naast koken is ook reizen een zeer grote passie van mij. Persoonlijk vind ik het erg leuk om verschillende culturen te ontdekken en nieuwe gebieden te verkennen waar ik nog nooit eerder geweest ben. Maar wanneer ik op reis ben, probeer ik ook steeds mijn passie voor koken te betrekken in het hele verhaal. Telkens wanneer ik op reis ben in een ander land, dan probeer ik enkele van de meest typische gerechten uit en kijk ik wat ik er in België mee kan doen. Vaak belanden de recepten van deze ingrediënten dan ook in mijn dikke map met recepten.

Een tijdje terug had ik het geluk om op reis te gaan naar Turkije. Ik was er uiteraard op vakantie, maar zoals gewoonlijk probeer ik er steeds ook kennis te maken met de lokale cultuur. Het eten maakt daar natuurlijk deel van uit, en dus besloot ik om drie traditionele gerechten van Turkije te proeven.

Baklava

Eigenlijk is baklava geen gerecht dat enkel gekend is in Turkije. Baklava is een dessert, een zoetigheid, dat gekend is in meerdere landen. Vooral in de Balkan en het Midden-Oosten is Baklava erg gekend. Dat merk je in België doordat dit dessert vaak geserveerd wordt in Griekse en Turkse restaurants.

Het unieke aan het dessert is dat het bestaat uit verschillende lagen filodeeg. De baklava is opgevuld met stukjes walnoot of pistache. Doordat het dessert in verschillende landen geserveerd wordt, zijn er ondertussen heel wat verschillende varianten. De Turkse baklava wordt overgoten met zoete siroop of honing.

Lokum

De naam Lokum zegt jou waarschijnlijk niet meteen iets. Lokum is een dessert dat bij ons gekend is onder de naam Turks fruit. Deze zoete lekkernij is afkomstig van Turkije, maar is tegenwoordig overal ter wereld te verkrijgen bij de betere snoepwinkel. Vooral in de Balkanlanden zoals Griekenland, Albanië, Turkije, Cyprus, … wordt Lokum erg vaak geserveerd.

Lokum of Turks fruit is een dessert dat echt bestemd is voor de liefhebbers van zoetigheden. Het bestaat voor het grootste deel uit suiker, fruit, kokos en gelei. Je vindt het ook in zowat alle verschillende kleuren.

Turks brood

Mensen die regelmatig een pita eten, kennen Turks brood hoogstwaarschijnlijk. Op zich verschilt Turks brood niet erg veel van het brood dat wij van bij ons kennen. Het Turks brood is echter wel een plat brood dat je meestal kan kopen in een ronde of ovale vorm.

Qua grootte kun je het vergelijken met de grootte van een pizza. Wat er wel erg verschillend is met ons brood, is dat Turks brood erg luchtig is. Vandaar dat het ook gebruikt wordt als brood bij een pita. Hoe minder plat het brood is, hoe luchtiger. Hoe platter, hoe minder luchtig. Een nadeel van Turks brood is dat het niet lang bewaard en best de dag zelf opgegeten wordt.Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *